Skip to main content

Er barndomsminder pålidelige? Hvor gammel kan du huske dine tidligste minder? Hvordan påvirker amnesi disse minder? Denne artikel vil udforske nogle af de vigtigste aspekter af tidlige barndomsminder. Her er tre ting, du skal overveje, før du begynder at søge gennem dine billeder og minder. Derudover bør du fokusere på at genopleve almindelige, hverdagslige begivenheder, der skete gennem din barndom. Derefter kan du vælge at genopleve de bedste minder, du har, ved at genopleve scenen fra din barndom.

Tidlige barndomsminder

Undersøgelsen tyder på, at et barn ikke danner episodiske, kontekstrige minder før i en alder af fire. Forskere mener, at denne mangel på episodisk hukommelse kan være relateret til modningen af ​​den præfrontale cortex. Selvom voksne kan huske fragmenter af tidligere begivenheder i denne alder, begynder personlige erindringer først at blive dannet omkring fire og et halvt år. Ikke desto mindre er disse resultater stadig spændende og kræver yderligere undersøgelse. Her er nogle vigtige fakta om udviklingen af ​​barndomsminder:

De tidligste minders tidsalder

Hvad betyder alder for de tidligste barndomsminder? Dette spørgsmål kan være lige så forvirrende, som det lyder. Mens alder for første minder generelt anses for at være den første hukommelse, har den en betydelig variation på tværs af individer. Gennemsnitsalderen for den tidligste hukommelse er i høj grad en funktion af sociokulturelle faktorer. Mens kultur ofte betragtes som en væsentlig variabel, udviser selve konceptet betydelig variation. I denne artikel tager vi et kig på nogle af de faktorer, der påvirker alderen på de tidligste barndomsminder.

Pålidelighed af de tidligste erindringer

Pålideligheden af ​​de tidligste barndomsminder er et emne til debat. Forskning tyder på, at alderen for de tidligste erindringer kan være påvirket af kulturel baggrund, og nyere resultater tyder på, at alderen for de tidligste erindringer varierer efter kulturel baggrund. Et par forbehold skal dog overvejes, før man konkluderer, at sådanne minder ikke er pålidelige. Derudover var prøver af voksne små, og deres prøver var vestlige. Der er derfor en risiko for, at resultaterne ikke er generaliserbare.

De tidligste minders indvirkning på hukommelsestab

Carole Peterson, en læge og professor ved Memorial University of Newfoundland i St. John’s, Canada, studerer virkningen af ​​de tidligste barndomsminder på hukommelsestab. Hun analyserede de første minder fra mere end 6.000 mennesker og fandt ud af, at næsten 14 % af dem havde en form for tidlig hukommelse. Hun fandt også ud af, at omkring 10 procent af deltagerne hævdede at huske en tidligere begivenhed, der skete før deres første fødselsdag.

Effekter af tidligste erindringer på neurale forbindelser

Forskerne konkluderede, at minder fra den tidligste barndom styrker hjernens neurale forbindelser. Dette tyder på, at hukommelsesrige tidlige oplevelser kan overvinde virkningerne af neurogenese. Resultaterne er i overensstemmelse med integrerede teorier om hukommelsestab, som betragter nedlæggelsen af ​​de tidligste erindringer som et resultat af komplekse interaktioner mellem neurale-kognitive, social-lingvistiske og udviklingsmæssige faktorer. Yderligere er disse minder ikke kun meget følelsesladede, men de kan også have en varig effekt på vores holdninger og adfærd.

Pålideligheden af ​​de tidligste erindringer om amnesi

Et af nøglespørgsmålene i denne forskning har været konsistensen af ​​de tidligste barndomsminder. I en række undersøgelser har videnskabsmænd fundet lidt konsistens inden for faget. I denne undersøgelse var resultaterne fra seks børn i alderen fire til 13 år konsistente i omkring 39 % af tilfældene. Dette tyder på, at der er andre faktorer, der kan bidrage til konsistensen af ​​de tidligste minder, såsom tidlig selvbevidsthed.

Effekt af tidligste erindringer på undertrykkelse af hukommelsestab

Børns undertrykte erindringer varierer i grad og hyppighed afhængigt af deres alder og omstændighederne omkring dem. For eksempel kan et barn huske begivenheder fra dengang, han var et år gammel, mens et andet barn kan være helt ude af stand til at huske dem. Amnesi i barndommen er en form for undertrykkelse, identificeret af Freud i hans tidlige skrifter. Denne forskning kræver dog mere opmærksomhed, da det endnu ikke er klart, om barndomsminder kan påvirke undertrykkelsen af ​​hukommelsestab.